Σύνδεση / Εγγραφή

Μέγεθος Γραμ/σειράς

Πύλη και Προμαχώνας Sabbionara

Από τον προμαχώνα της Santa Lucia, το τείχος στρέφεται βόρεια, προς τη θάλασσα, όπου υπάρχει η μοναδική σωζόμενη σήμερα πύλη των ενετικών τειχών, η Porta Sabbionara = Πύλη της Άμμου, η οποία έδωσε την Τουρκική ονομασία της Kum Kapisi (Κουμ -Καπί), στην ανατολική περιοχή της πόλης, εξωτερικά των τειχών. Η ενετική Πύλη, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, τροποποιημένη ως προς την ανατολική και βόρεια όψη της, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Μετά τις εργασίες αποκατάστασης, χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος από το Δήμο Χανίων. Πάνω από τη νότια πλευρά της Πύλης, διατηρείται τμήμα του ομωνύμου επιπρομαχώναSabbionara.
Απέναντι από την Πύλη της Άμμου, υπάρχει ο προμαχώνας Mocenigo, κτισμένος μέσα στη θάλασσα, στο oreccione του οποίου υπάρχουν εντοιχισμένα, ο φτερωτός λέοντας του Αγίου Μάρκου σε μετάλλιο, τέσσερα οικόσημα και η χρονολογία 1591. Στον προμαχώνα αυτό, υπήρχε το κτίριο της Σχολής της Κρητικής Χωροφυλακής, την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, το οποίο σήμερα έχει κατεδαφιστεί.