Σύνδεση / Εγγραφή

Μέγεθος Γραμ/σειράς

Προμαχώνας Piatta Forma

Ο προμαχώνας Piatta Forma είχε κτισθεί στο μέσο της νότιας πλευράς των ενετικών οχυρώσεων. Βρισκόταν σε ανταπόκριση προς τα ανατολικά με τον προμαχώνα της Santa Lucia και δυτικά με τον προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου, ενώ παράλληλα προστάτευε και την κεντρική πύλη της πόλης, την Porta Retimiotta (ρεθεμνιώτικη πύλη). Είχε ορθογώνιο σχήμα και προεξείχε μέσα στην τάφρο.

Στις δυο πλευρές του είχαν κατασκευασθεί δυο υψηλοί επιπρομαχώνες κτισμένοι με ισχυρή τοιχοποιία. Ο ανατολικός επιπρομαχώνας ονομαζόταν Santa Maria, από τη Μονή της Santa Maria della Missericordia στην οδό Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη, και ο δυτικός San Giovanni, από το όνομα κάποιου άλλου ναού που βρισκόταν πλησίον αυτού.

Κατά τη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας οι ανάγκες ενοποίησης της παλιάς και της νέας πόλης οδήγησε στην απόφαση κατεδάφισης του συγκεκριμένου προμαχώνα. Η κατεδάφισή του αποφασίστηκε το 1903 και άρχισε να εκτελείται το 1908 για την ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς. Η τάφρος επιχωματώθηκε και οι πέτρες, με τις οποίες είχε κατασκευαστεί το περίβλημα των επιπρομαχώνων, χρησιμοποιήθηκαν στην οικοδόμηση του κτιρίου. Τελικώς, η κατασκευή της Αγοράς ξεκίνησε το 1911 και τα εγκαίνια έγιναν από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στις 4 Δεκεμβρίου 1913.