ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Περιήγηση στα Μνημεία

Μνημείο Πεσόντων Μάχης της Κρήτης (Γολγοθάς)

text-divider

Αναπόσπαστο κομμάτι της νεότερης κρητικής ιστορίας, η περιοχή «Γολγοθάς» στην Αγιά, αποτελούσε τόπο εκτέλεσης πατριωτών από τους Γερμανούς κατακτητές. Οι εκτελέσεις γίνονταν σε δύο λαγκαδιές, μεταξύ των οποίων παρεμβάλλεται ένας μικρός λόφος, 1.500 περίπου μέτρα μακριά από τα κτήρια των Φυλακών. Συνολικά, από τον Μάιο του 1941 μέχρι τον Μάιο του 1945, εκτελέστηκαν πάνω από διακόσια άτομα.

 

Σύμβολο του μαρτυρικού αυτού χώρου είναι ο περίφημος «στύλος της Αγιάς», ένας κορμός πάνω στον οποίο έδεναν τους προς εκτέλεση αγωνιστές, ο οποίος σήμερα φυλάσσεται στο Ιστορικό Αρχείο Κρήτης. Τα νεότερα χρόνια κατασκευάστηκε ένα λιτό μνημείο στην περιοχή αυτή για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης.

text-divider

Αρχηγείο Βενιζέλου / Στρατηγείο Κινήματος Θερίσου

Έτσι ονομάστηκε το αρχηγείο της Επαναστατικής Συνέλευσης του 1905 στο Θέρισο, το οποίο οργάνωσε την ομώνυμη επανάσταση ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση του Ύπατου Αρμοστή Γεωργίου. Σήμερα το κτίριο έχει μετατραπεί σε μουσείο, στο οποίο εκτίθενται όπλα και άλλα αντικείμενα εκείνης της περιόδου, καθώς και τεκμήρια της επαναστατικής δράσης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το ρολόι του Κήπου

Το Ρολόι ορθώνεται στη βορειοανατολική πλευρά του Κήπου και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεώτερα μνημεία της πόλης. Κτίσθηκε την περίοδο 1924-1927 σε σχέδια του Δ. Κολλάρου, έχει τριμερή διάρθρωση και η στέγη του διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο. Σήμερα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή του Κήπου και αποτελεί σύμβολο και αναπόσπαστο κομμάτι του.

Βενιζέλειο Ωδείο

Το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Φωκά και στεγάζεται σ’ ένα ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο που θεμελιώθηκε το1931 με δαπάνη της Έλενας Βενιζέλου. Διαθέτει αίθουσα θεάτρου, με σκηνή και εξώστη, χωρητικότητας 300 περίπου θέσεων και ανήκει στο “Σύνδεσμο για τη διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη”. Σήμερα φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και τη μικτή Χορωδία Χανίων.