ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Περιήγηση στα Μνημεία

Το Δεσποτικό

text-divider

Κτίσθηκε στις αρχές του 19ου αιώνα από τον μηχανικό Μιχάλη Σαββάκη, το κτίσμα αυτό αρχικά λειτούργησε ως σπίτι και γραφείο του μηχανικού. Οι σχεδιασμός και η επίβλεψη του έγιναν από τον ίδιο το Μιχάλη Σαββάκη.

 

Το κτίριο, σχεδιασμένο στον τύπο της βίλας και σε τρία επίπεδα, είναι επηρεασμένο από ξένα πρότυπα, κρατώντας τη μορφή ενός πύργου. Περιβάλλεται από κήπο με φοινικοειδή δέντρα. Το 1917, πούλησε στη μοναστηριακή επιτροπή και από τότε χρησιμοποιείται ως κατοικία του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου.

 

Παρά τις πολλές καταστροφές που υπέστη κατά τη διάρκεια του χρόνου, συμπεριλαμβανομένων των βομβαρδισμών κατά τη διάρκεια του τελευταίου πολέμου, το κτίριο διατηρεί την αρχιτεκτονική του ιδιαιτερότητα και παραμένει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτήρια της πόλης.

text-divider

Αρχηγείο Βενιζέλου / Στρατηγείο Κινήματος Θερίσου

Έτσι ονομάστηκε το αρχηγείο της Επαναστατικής Συνέλευσης του 1905 στο Θέρισο, το οποίο οργάνωσε την ομώνυμη επανάσταση ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση του Ύπατου Αρμοστή Γεωργίου. Σήμερα το κτίριο έχει μετατραπεί σε μουσείο, στο οποίο εκτίθενται όπλα και άλλα αντικείμενα εκείνης της περιόδου, καθώς και τεκμήρια της επαναστατικής δράσης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το ρολόι του Κήπου

Το Ρολόι ορθώνεται στη βορειοανατολική πλευρά του Κήπου και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεώτερα μνημεία της πόλης. Κτίσθηκε την περίοδο 1924-1927 σε σχέδια του Δ. Κολλάρου, έχει τριμερή διάρθρωση και η στέγη του διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο. Σήμερα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή του Κήπου και αποτελεί σύμβολο και αναπόσπαστο κομμάτι του.

Βενιζέλειο Ωδείο

Το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Φωκά και στεγάζεται σ’ ένα ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο που θεμελιώθηκε το1931 με δαπάνη της Έλενας Βενιζέλου. Διαθέτει αίθουσα θεάτρου, με σκηνή και εξώστη, χωρητικότητας 300 περίπου θέσεων και ανήκει στο “Σύνδεσμο για τη διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη”. Σήμερα φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και τη μικτή Χορωδία Χανίων.