ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Περιήγηση στα Μνημεία

Οδός Ηρώων Πολυτεχνείου

text-divider

Η οδός Ηρώων Πολυτεχνείου ξεκινάει ακριβώς μπροστά από το Διοικητικό – Δικαστικό Μέγαρο και είναι ένας ευχάριστος δρόμος για περίπατο προς τη θάλασσα στην οποία και καταλήγει. Αν σταθεί κάποιος στην κατάληξή του, αντικρίζει ένα ευθύ δρόμο, που στο νότιο άκρο του έχει σαν φόντο το Διοικητικό – Δικαστικό Μέγαρο, τον Ιερό Ναό Πέτρου και Παύλου και τα χιονισμένα Λευκά Όρη.

 

Παρά το γεγονός ότι τα νεοκλασικά και παλαιότερα κτήρια έχουν δώσει τη θέση τους σε μοντέρνες πολυκατοικίες, η κατοικημένη περιοχή της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου (άλλοτε περιοχή «Μπόλαρη»), δίνει μια ευχάριστη εικόνα της ζωής στα Χανιά, όπως ήταν πάντοτε ένας ιδανικός τόπος διαβίωσης.

 

Από την οδό Ηρώων Πολυτεχνείου δε λείπουν τα χαριτωμένα καφενεία κι εστιατόρια. Λίγο πριν το τέλος του δρόμου, στα δεξιά βρίσκεται το νεοκλασικό κτήριο των Υγειονομικών Υπηρεσιών του νομού και ο κινηματογράφος «Αττικόν».

text-divider

Αρχηγείο Βενιζέλου / Στρατηγείο Κινήματος Θερίσου

Έτσι ονομάστηκε το αρχηγείο της Επαναστατικής Συνέλευσης του 1905 στο Θέρισο, το οποίο οργάνωσε την ομώνυμη επανάσταση ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση του Ύπατου Αρμοστή Γεωργίου. Σήμερα το κτίριο έχει μετατραπεί σε μουσείο, στο οποίο εκτίθενται όπλα και άλλα αντικείμενα εκείνης της περιόδου, καθώς και τεκμήρια της επαναστατικής δράσης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το ρολόι του Κήπου

Το Ρολόι ορθώνεται στη βορειοανατολική πλευρά του Κήπου και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεώτερα μνημεία της πόλης. Κτίσθηκε την περίοδο 1924-1927 σε σχέδια του Δ. Κολλάρου, έχει τριμερή διάρθρωση και η στέγη του διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο. Σήμερα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή του Κήπου και αποτελεί σύμβολο και αναπόσπαστο κομμάτι του.

Βενιζέλειο Ωδείο

Το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Φωκά και στεγάζεται σ’ ένα ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο που θεμελιώθηκε το1931 με δαπάνη της Έλενας Βενιζέλου. Διαθέτει αίθουσα θεάτρου, με σκηνή και εξώστη, χωρητικότητας 300 περίπου θέσεων και ανήκει στο “Σύνδεσμο για τη διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη”. Σήμερα φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και τη μικτή Χορωδία Χανίων.