ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Περιήγηση στα Μνημεία

Οδός Τζανακάκη

text-divider

Η οδός Τζανακάκη ξεκινά από τη δυτική πλευρά της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος και καταλήγει στο Δημοτικό Κήπο Χανίων. Είναι ένας πολυσύχναστος δρόμος που διακρίνεται για τα αρχιτεκτονικά στοιχεία του από τους 19ο και 20ο αιώνα. Στη διαδρομή του εντυπωσιάζουν νεοκλασικά κτίρια, όπως το μέγαρο Παπαδοπέτρου και το κτίριο του ΟΑΕΔ, καθώς και πιο σύγχρονες κατασκευές, όπως το κτίριο του ΟΤΕ και των Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο δρόμος ξεκινά απέναντι από τη Δημοτική Αγορά, με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στη γωνία αριστερά. Καθώς ανηφορίζουμε στην οδό Τζανακάκη, συναντούμε αριστερά το μέγαρο των Οικονομικών Υπηρεσιών του νομού και το τηλεπικοινωνιακό κέντρο ΟΤΕ. Λίγο πιο ψηλά στα αριστερά, βρίσκεται ο Δημοτικός Κήπος των Χανίων, με καφενείο στη σκιά των δέντρων και θέα στα ζώα και τον θερινό κινηματογράφο. Απέναντι από τις εισόδους του Κήπου, ξεχωρίζει ο πολυκινηματογράφος «Ελληνίς».

text-divider

Αρχηγείο Βενιζέλου / Στρατηγείο Κινήματος Θερίσου

Έτσι ονομάστηκε το αρχηγείο της Επαναστατικής Συνέλευσης του 1905 στο Θέρισο, το οποίο οργάνωσε την ομώνυμη επανάσταση ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση του Ύπατου Αρμοστή Γεωργίου. Σήμερα το κτίριο έχει μετατραπεί σε μουσείο, στο οποίο εκτίθενται όπλα και άλλα αντικείμενα εκείνης της περιόδου, καθώς και τεκμήρια της επαναστατικής δράσης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το ρολόι του Κήπου

Το Ρολόι ορθώνεται στη βορειοανατολική πλευρά του Κήπου και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεώτερα μνημεία της πόλης. Κτίσθηκε την περίοδο 1924-1927 σε σχέδια του Δ. Κολλάρου, έχει τριμερή διάρθρωση και η στέγη του διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο. Σήμερα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή του Κήπου και αποτελεί σύμβολο και αναπόσπαστο κομμάτι του.

Βενιζέλειο Ωδείο

Το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Φωκά και στεγάζεται σ’ ένα ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο που θεμελιώθηκε το1931 με δαπάνη της Έλενας Βενιζέλου. Διαθέτει αίθουσα θεάτρου, με σκηνή και εξώστη, χωρητικότητας 300 περίπου θέσεων και ανήκει στο “Σύνδεσμο για τη διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη”. Σήμερα φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και τη μικτή Χορωδία Χανίων.