ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Περιήγηση στα Μνημεία

Προμαχώνας Piatta Forma

text-divider

Ο προμαχώνας Piatta Forma είχε κτισθεί στο μέσο της νότιας πλευράς των ενετικών οχυρώσεων. Βρισκόταν σε ανταπόκριση προς τα ανατολικά με τον προμαχώνα της Santa Lucia και δυτικά με τον προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου, ενώ παράλληλα προστάτευε και την κεντρική πύλη της πόλης, την Porta Retimiotta (ρεθεμνιώτικη πύλη). Είχε ορθογώνιο σχήμα και προεξείχε μέσα στην τάφρο.

 

Στις δυο πλευρές του είχαν κατασκευασθεί δυο υψηλοί επιπρομαχώνες κτισμένοι με ισχυρή τοιχοποιία. Ο ανατολικός επιπρομαχώνας ονομαζόταν Santa Maria, από τη Μονή της Santa Maria della Missericordia στην οδό Χατζή Μιχάλη Νταλιάνη, και ο δυτικός San Giovanni, από το όνομα κάποιου άλλου ναού που βρισκόταν πλησίον αυτού.

 

Κατά τη διάρκεια της Κρητικής Πολιτείας οι ανάγκες ενοποίησης της παλιάς και της νέας πόλης οδήγησε στην απόφαση κατεδάφισης του συγκεκριμένου προμαχώνα. Η κατεδάφισή του αποφασίστηκε το 1903 και άρχισε να εκτελείται το 1908 για την ανέγερση της Δημοτικής Αγοράς. Η τάφρος επιχωματώθηκε και οι πέτρες, με τις οποίες είχε κατασκευαστεί το περίβλημα των επιπρομαχώνων, χρησιμοποιήθηκαν στην οικοδόμηση του κτιρίου. Τελικώς, η κατασκευή της Αγοράς ξεκίνησε το 1911 και τα εγκαίνια έγιναν από τον πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο στις 4 Δεκεμβρίου 1913.

text-divider

Αρχηγείο Βενιζέλου / Στρατηγείο Κινήματος Θερίσου

Έτσι ονομάστηκε το αρχηγείο της Επαναστατικής Συνέλευσης του 1905 στο Θέρισο, το οποίο οργάνωσε την ομώνυμη επανάσταση ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση του Ύπατου Αρμοστή Γεωργίου. Σήμερα το κτίριο έχει μετατραπεί σε μουσείο, στο οποίο εκτίθενται όπλα και άλλα αντικείμενα εκείνης της περιόδου, καθώς και τεκμήρια της επαναστατικής δράσης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το ρολόι του Κήπου

Το Ρολόι ορθώνεται στη βορειοανατολική πλευρά του Κήπου και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεώτερα μνημεία της πόλης. Κτίσθηκε την περίοδο 1924-1927 σε σχέδια του Δ. Κολλάρου, έχει τριμερή διάρθρωση και η στέγη του διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο. Σήμερα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή του Κήπου και αποτελεί σύμβολο και αναπόσπαστο κομμάτι του.

Βενιζέλειο Ωδείο

Το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Φωκά και στεγάζεται σ’ ένα ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο που θεμελιώθηκε το1931 με δαπάνη της Έλενας Βενιζέλου. Διαθέτει αίθουσα θεάτρου, με σκηνή και εξώστη, χωρητικότητας 300 περίπου θέσεων και ανήκει στο “Σύνδεσμο για τη διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη”. Σήμερα φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και τη μικτή Χορωδία Χανίων.