ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΔΡΟΜΗ

ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΝ

Περιήγηση στα Μνημεία

Πύλη και Προμαχώνας Sabbionara

text-divider

Από τον προμαχώνα της Santa Lucia, το τείχος στρέφεται βόρεια, προς τη θάλασσα, όπου υπάρχει η μοναδική σωζόμενη σήμερα πύλη των ενετικών τειχών, η Porta Sabbionara = Πύλη της Άμμου, η οποία έδωσε την Τουρκική ονομασία της Kum Kapisi (Κουμ -Καπί), στην ανατολική περιοχή της πόλης, εξωτερικά των τειχών. Η ενετική Πύλη, διατηρείται σε αρκετά καλή κατάσταση, τροποποιημένη ως προς την ανατολική και βόρεια όψη της, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

 

Μετά τις εργασίες αποκατάστασης, χρησιμοποιείται ως εκθεσιακός χώρος από το Δήμο Χανίων. Πάνω από τη νότια πλευρά της Πύλης, διατηρείται τμήμα του ομωνύμου επιπρομαχώναSabbionara.

 

Απέναντι από την Πύλη της Άμμου, υπάρχει ο προμαχώνας Mocenigo, κτισμένος μέσα στη θάλασσα, στο oreccione του οποίου υπάρχουν εντοιχισμένα, ο φτερωτός λέοντας του Αγίου Μάρκου σε μετάλλιο, τέσσερα οικόσημα και η χρονολογία 1591. Στον προμαχώνα αυτό, υπήρχε το κτίριο της Σχολής της Κρητικής Χωροφυλακής, την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας, το οποίο σήμερα έχει κατεδαφιστεί.

text-divider

Αρχηγείο Βενιζέλου / Στρατηγείο Κινήματος Θερίσου

Έτσι ονομάστηκε το αρχηγείο της Επαναστατικής Συνέλευσης του 1905 στο Θέρισο, το οποίο οργάνωσε την ομώνυμη επανάσταση ενάντια στην αυταρχική διακυβέρνηση του Ύπατου Αρμοστή Γεωργίου. Σήμερα το κτίριο έχει μετατραπεί σε μουσείο, στο οποίο εκτίθενται όπλα και άλλα αντικείμενα εκείνης της περιόδου, καθώς και τεκμήρια της επαναστατικής δράσης του Ελευθερίου Βενιζέλου.

Το ρολόι του Κήπου

Το Ρολόι ορθώνεται στη βορειοανατολική πλευρά του Κήπου και αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά νεώτερα μνημεία της πόλης. Κτίσθηκε την περίοδο 1924-1927 σε σχέδια του Δ. Κολλάρου, έχει τριμερή διάρθρωση και η στέγη του διαμορφώνεται σε κυκλικό περίπτερο. Σήμερα έχει συνδεθεί άρρηκτα με την ιστορική διαδρομή του Κήπου και αποτελεί σύμβολο και αναπόσπαστο κομμάτι του.

Βενιζέλειο Ωδείο

Το Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων βρίσκεται στην οδό Νικηφόρου Φωκά και στεγάζεται σ’ ένα ιδιόκτητο νεοκλασικό κτίριο που θεμελιώθηκε το1931 με δαπάνη της Έλενας Βενιζέλου. Διαθέτει αίθουσα θεάτρου, με σκηνή και εξώστη, χωρητικότητας 300 περίπου θέσεων και ανήκει στο “Σύνδεσμο για τη διάδοση των Καλών Τεχνών στην Κρήτη”. Σήμερα φιλοξενεί το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κρήτης και τη μικτή Χορωδία Χανίων.